Brandice Lardner
gracefilledplate.com
Egy kis kitérő a konyha felé. Ismerős? Elmész a hűtő mellett és bekapsz pár falat sajtot. Pár perc múlva pedig pár falat szőlőt. Közben a gyermeked éppen tízóraizik, és a tányérjáról néha elcsensz egy-egy falatot.
Napközben eszegetsz innen is, onnan is.
Gondolj vissza arra, hogyan ettél az elmúlt 24 órában. Volt olyan, hogy állva, az autóban, illetve a lakásban jövés-menés közben ettél valamit? Ha tippelned kellene, az elfogyasztott étel körülbelül hány százalékát etted asztalnál ülve, tányérból?
Gondolatban menj végig a napodon és mondj egy számot.
Ha azt látod, hogy az étel egy részét (vagy akár nagyobb részét) nem tudatosan, tányérba kiszedve, asztalhoz leülve fogyasztottad el, akkor a mai témának biztosan örülni fogsz:
Csak tányérról egyél!
Ha olyan módszert keresel, amellyel mérsékelheted az ételfogyasztást úgy, hogy közben az evés élvezete megmarad, ezt a szokást neked találták ki!
Miért hasznos?
Őszintén: mennyire élvezted azt a sebtében bekapott pár csipszet vagy azt a pár kocka csokit, amit facebookozás közben eszegettél? Persze, biztosan finom volt, de lehetett volna még élvezetesebb?
Mi lenne, ha mondjuk ebéd utáni desszertként vagy uzsonnára ennéd őket? Tervezetten, a napi étkezésed részeként – miközben valóban figyelni tudnál az ízekre, kiélvezhetnéd a falatokat az utolsó morzsáig, és közben bűntudatod sem lenne.
Ha úgy döntünk, hogy mostantól csak tányérról eszünk, azzal nem „nemet mondunk” a bennünket körülvevő sok finomságra, csupán azt mondjuk: „nem most”.
A futtában bekapott falatok (még akkor is, ha például egészséges gyümölcsről vagy magokról van szó) úgy dobják meg a napi kalóriabeviteledet, hogy közben nem tudod teljesen kiélvezni mindazt az ízélményt, amit egy átgondolt és megtervezett étkezés adhat. A kalóriát beviszed tehát, de az agyad nem kapja meg az üzenetet, hogy evett egy finomat.
Gondolj bele, hogy ez a szokás hogyan járulhat hozzá a súlygyarapodáshoz vagy a fogyás elakadásához!
Hogyan valósítsd meg?
Ha a gondolat, hogy mostantól csak tányérról egyél, túl soknak hangzik, ne aggódj! Ezt is lehet kicsiben kezdeni, és nem kell azonnal tökéletesen csinálni.
Gondold át egy tipikus napodat!
A nap során mikor könnyű tartanod magad a tervezett, tudatos étkezéshez?
Melyek azok az időszakok, amikor hajlamos vagy elveszíteni az irányítást?
Látsz most egy olyan időszakot a nap során, amin szeretnél dolgozni?
Tegyük fel, hogy délelőttönként nem nagyon szoktál csipegetni. Ha inkább kicsiben kezdenéd, akkor érdemes ezt az időszakot választanod, hiszen itt valószínűleg gyorsabban lesz sikerélményed, és azon felbuzdulva majd magabiztosabban vághatsz bele, hogy a nap egy nehezebb időszakán is elkezdj dolgozni.
Ha már megtanultad és begyakoroltad, hogyan vészeld át a könnyebb időszakokat, felkészültebben nézhetsz szembe a nagyobb kihívást jelentő órákkal.
Az is lehet, hogy nem a legkönnyebb, de nem is a legnehezebb időszakot választod elsőre, hanem egy olyat, ami bár kihívást jelent, de úgy érzed, menni fog. Ez a középút is teljesen oké!
De elképzelhető, hogy szereted az izgalmakat, és ha már belefogsz, akkor egyből a legnagyobb kihívást jelentő időszakkal kezded, hogy elsőre nagyot kaszálj.
Tökéletes, ha szeretnéd, kezdd máris ezzel! A lényeg, hogy legyen egy terved!
Az alábbiakban pedig szeretnék pár gyakorlati tippet adni a kivitelezéshez. Kipróbálhatsz közülük egyet vagy akár mindet. Ez a te nagy kalandod! 🙂
Hogy könnyebb legyen a dolgod
Íme 5 tipp, hogy könnyebben és élvezetesebben menjen az új szokás kialakítása. Olvasd át őket, és válaszd ki azt, amelyik leginkább megragadja a fantáziádat!
1. Szerezz be magadnak egy szép, új tányért (vagy tálkát, ételhordó dobozt stb)!
Igen, lehet hogy már kivan a teljes étkészleted, de egy szép, új tányér kiválasztása olyan, mint amikor a gyerek új iskolatáskát kap az iskolakezdés előtt. Örömet okoz és megadja a kezdő lendületet. Ha egy kicsivel kisebb tányért választasz, az segíthet kisebb adaggal jóllakni, így két legyet üthetsz egy csapásra!
2. Vess be néhány segédeszközt!
Ha azon kapod magad, hogy a napi üresjárataidban vagy például főzés közben szívesen kóstolgatsz, lehet, hogy segít, ha bekapsz egy rágót, vagy a kezed ügyébe készítesz egy bögre finom teát.
Nincs azzal semmi baj, ha az eszegetést lecseréled valami más tevékenységre. Bármi hasznos lehet, ami lefoglalja a kezedet, amikor rádtör a csipegethetnék.
3. Sose felejtsd el, miért is csinálod!
Az emberi agy nagyon kitartóan ragaszkodik a kialakított szokásaihoz. Ha nagyon mélyen a szívedbe vésed, miért is szeretnél mostantól csak tányérról enni, azzal könnyebben leküzdheted az automatikusan ételért nyúló mozdulatokat.
Ne csak azért csináld, mert tőlem ezt hallottad! Nagyon fontos, hogy te magad is lásd a fontosságát. A tányérról való evés szokásának kialakítása egyébként számomra is az egyik legnagyobb kihívást jelenti. Pont azért dolgozom rajta keményen, mert szeretem azt az érzést, amit a tudatos étkezés és az étel kiélvezése nyújt.
Amikor folyamatosan kóstolgatok főzés közben és az asztalhoz végül szinte jóllakottan ülök le, az dupla öngól. Sem a főzés közben bekapott falatokat, sem később az étkezést nem tudom igazán élvezni.
A tányérról való evés remek módszer arra is, hogy ne vigyünk be felesleges kalóriát. Jelentős mennyiséget spórolhatsz meg általa különösebb felhajtás nélkül.
4. Fogadd el, ha nem megy tökéletesen!
Emberek vagyunk, az emberek pedig nem tökéletesek; te sem vagy az. Ne terheld magad feleslegesen azzal, hogy tökéletességet vársz el – egyszerűen tedd meg, ami tőled telik. Ha elfogadod, hogy te is csak ember vagy, sokkal jobban fogod élvezni az egészet. Ne engedd, hogy a botlásaid miatt frusztrált legyél, és végül elengedd a dolgot.
Igen, lesznek helyzetek, amikor nem csak tányérról fogsz enni – nem baj!
5. Szeresd meg és szokj rá a „nem most” kifejezésre!
Ezt a pontot nem győzöm eléggé hangsúlyozni! Tegyük fel, hogy ott van előtted egy darab megmaradt szülinapi torta. Az ösztönös reakciód az lenne, hogy kielégítsd a hirtelen támadtvágyat az evésre, és vágj magadnak egy vékony, szinte láthatatlan szelet tortácskát. Ilyenkor emlékeztesd magad: „nem most”.
Ha úgy döntesz, hogy szeretnél enni a tortából, akkor a dolog ér annyit, hogy tudatosan és odafigyelve, tányérról fogyaszd el. Sőt, akár az is lehet, hogy egy kis dobozban félreteszed a következő étkezésedhez.
Ez a szokás pont az ételmegvonás ellentéte. Amikor tudatosan és odafigyelve eszünk, akkor sokkal jobban tudjuk élvezni az ételt, mint amikor futtában, egy hirtelen ötlettől vezérelve bedobunk pár falatot.
A csipegetés nem okoz valódi megelégedést és örömet. Amikor viszont tányérról, evőeszközökkel, lassabban és odafigyelve eszünk, elégedettebbnek és jóllakottabbnak fogjuk érezni magunkat.
Megéri tehát kipróbálni. Legfeljebb nem válik be. És akkor még mindig vissza lehet térni a konyhai kitérőkhöz! 🙂
Ha kérdésed van vagy szívesen beszélgetnél akár erről, akár hasonló témákról, akkor várom leveledet a mara@hiszemtehateszem.hu címen, vagy keress meg a Hiszem Tehát Eszem Facebook oldalon!
Vélemény, hozzászólás?